Jobcrafting in de metro

Vandaag tijdens een netwerkbijeenkomst voor HR professionals werd ik weer eens getriggered voor bloggen. Aan de hand van een succesvol blogverhaal van één van mijn netwerkgenoten over een zeer populaire snackbar in Nieuw-Vennep (zij hebben Leanproces wel heel goed in de praktijk gebracht) moest ik denken aan mijn eigen ervaring in de Rotterdamse metro van pak hem beet twee jaar geleden. Vanaf hotel New York reisde ik met een gezelschap met het openbaar vervoer naar Rotterdam CS. We hadden net een bijeenkomst bijgewoond over jobcrafting. Jobcrafting staat voor mij voor het leuker maken van je eigen werk. Wikipedia beschrijft het als een manier waarop een medewerker zijn eigen werk herstructureert. Op de bijeenkomst kregen we een filmpje te zien waar een steward zijn werk leuker maakte door de “safety instructions” rappend aan de passagiers te brengen. Het hele vliegtuig klapte uiteindelijk met de anders zo saaie instructies mee. Terug naar de metro. Daar kregen we ter plekke een staaltje jobcrafting voorgeschoteld. Als iets me namelijk een erg saaie, vervelende baan lijkt is het wel kaartjescontroleur. Deze dame maakte er echter een feestje van door met iedereen een praatje te maken. Zo ook met mijn gezelschap. Ze deed dit zó natuurlijk en met passie dat ik nog steeds een glimlach krijg als ik aan dat moment terugdenk. Voor mij is dit een voorbeeld geworden dat ik graag gebruik bij de uitleg van mijn bedrijfsnaam H3O2: met Hoofd, Hart en Handen werken aan Ontwikkeling en Organisatie. H3O2 gaat er van uit dat de meeste mensen hun werk alleen met hun Hoofd en Handen doen, toevoeging van het Hart staat garant voor maximaal rendement voor zowel het individu als de organisatie. De kaartjescontroleur in Rotterdam kwam twee rijtuigen teruglopen om ons er nog even op te attenderen dat we niet moesten vergeten uit te stappen bij onze overstaphalte. Wat wens ik iedereen toe dat je een dergelijke energie weet te vinden om de juiste (over)stap te maken in je eigen loopbaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *